PPBrothers sp.zo.o. ul. Słowińców 18, 84-200 Wejherowo. tel: 795631031, @ : [email protected]

Szukaj

WODA MA ZNACZENIE

Maciej, 12 październik 2019
WODA MA ZNACZENIE

WODA MA ZNACZENIE

Czy faktycznie jest jakaś różnica jakiej wody użyjemy do parzenia naszego ulubionego napoju kawowego ?

Możemy śmiało odpowiedzieć, że tak.

Wiecie że filiżanka waszego kawowego napoju składa się w ok. 98% z wody

Reasumując, mając niedobrą wodę nie otrzymamy dobrej kawy.

Znaczenie minerałów w wodzie

Ilość minerałów, które są rozpuszczone w wodzie określana jest skrótem TDS (Total Dissolved Solids).

Woda o dużej zawartości minerałów da nam płytki pozbawiony charakteru napar o papierowym w smaku. I aromacie. Z kolej bardzo niska zawartość minerałów lub całkowity ich brak (woda demineralizowana) da nam napar o drażniącym, cierpkim, ściągającym i nieprzyjemnym smaku.

Świeżość wody

Woda powinna być zawsze świeża, czysta o klarownym przejrzystym wyglądzie pozbawiona obcych zapachów.

Woda płynąca z naszych kranów bardzo często jest chlorowana, co może prowadzić do tego, że w naszej filiżance zrobi się nieprzyjemnie kwaśno. Poza tym chlor działa niekorzystnie na nasze ekspresy, gdyż przyśpiesza proces rdzewienia

PH wody

Woda o niskim poziomie kwasowości (pH poniżej 5,5) powoduje gorycz, zaś o wysokim (pH powyżej 7,5) cierpkość naszej kawy. Kwaskowaty i ziemisty posmak daje także wysoka zawartość w wodzie chloru i jego pochodnych.

Twardość wody

Niemieckie stowarzyszenie miłośników kawy określiła w wieloletnich badaniach idealne parametry twardości wody

twardość węglanowa 3-4°dH

twardość ogólna 7-12°dH

Więc jak się cieszyć dobrym smakiem kawy w domowym zaciszu ?

Jest kilka rozwiązań. Obecnie jedno z najlepszych, ale zarazem i najbardziej kosztownych to system odwróconej osmozy, które demineralizują wodę, abyśmy następnie my mogli ją ponownie zmineralizować wpuszczając do niej tylko to, na czym nam zależy

Dla home baristów wystarczy najprostszy dzbanek filtrujący z filtrem ze złożem żywiczno-węglowym. Koszt takiego dzbanka to jakieś 70 zł + filtr 15zł miesięcznie

Takie rozwiązanie pozwoli nam się cieszyć czystą wodą pozbawioną obcych zapachów, przebarwień, osadów, chloru, a przy tym zmiękczy naszą wodę, co pozwoli naszej kawie się rozwinąć, dając nam pełny, słodki i zbalansowany napar.

Co więcej, będziemy mieli pewności, że nasze urządzenia są chronione przed osadzaniem się kamienia oraz nadmiernemu rdzewieniu

Reasumując

Do parzenia naszej kawy czy to w ekspresie ciśnieniowym, czy metodami alternatywnymi po pierwsze zawsze używajmy świeżo przefiltrowanej wody, wlewajmy tylko taką ilość, jakiej w danej chwili potrzebujemy, a po drugie wodę doprowadzamy do wrzenia tylko raz ( gotowanie pozbawia wodę tlenu, potrzebnego do poprawnego zaparzenia naszej zmielonej kawy). Nie będziemy się tu rozpisywać o wszystkich zmianach zachodzących w wodzie podczas gotowania, bo jednak chemikami z wykształcenia nie jesteśmy ;)

Czy istnieje coś takiego jak idealna woda do kawy?

Tak, według SCA (Specialty Coffee Association) idealna woda do kawy powinna być:

. CZYSTA, ŚWIEŻA, POZBAWIONA OBCYCH ZAPACHÓW

. BEZBARWNA

. POZBAWIONA CHLORU

Posiadać poniższe parametry chemiczne

Wartość TDS - 150mg/L ( idealna )

Wartość TDS - 75mg/L do 250mg/L (akceptowalna)

Zawartość wapnia - 68mg/L ( idealna)

Zawartość wapnia - 17mg/L do 85mg/L ( akceptowalna)

Alkaliczność - 40mg/L (idealna )

PH - 7 (idealne)

PH 6,5 do 7,5 (akceptowalne )

Zawartość sodu 10mg/L (idealnie )

zapewnić naszym urządzeniom ochronę przed osadzającym się kamieniem i rdzą,

Filtry zmiękczające wodę - pozbawią naszą wodę kranową osadów z rur, niechcianych zapachów, co za tym idzie zmniejszī się TDS naszej wody

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów