PPBrothers sp.zo.o. ul. Słowińców 18, 84-200 Wejherowo. tel: 795631031, @ : [email protected]

Szukaj

Terrior

AFRYKA

Etiopia

Etiopię uznaje się za kolebkę kawy. Co ciekawe, uznaje się ją również za kolebkę…ludzkości. To właśnie we wschodnich częściach kontynentu afrykańskiego antropolodzy doszukują się początków naszego istnienia. Jakoś by się zgadzało – życie bez kawy jest niemożliwe.
W Etiopii picie kawy jest rytuałem, podaje się ją po niemal każdym posiłku, często osolona
i przyprawioną ostrymi korzeniami. Ty nie musisz solić swojej kawy, by móc poczuć jej głęboki, klasyczny smak. Klasyczny, bo większość kaw z tego regonu świata to Arabiki.
Kawowce etiopskie rodzą owoce o wysokiej słodyczy i wyczuwalnej, orzeźwiającej kwasowości, kiedy już zakolegujesz się ze swoją kawą na dobre – wyczujesz w niej z czasem nuty kwiatowe i owocowe. Kawa z Etiopii wyostrza zmysły. Kiedy zaczniesz wyczuwać nowe nuty, mogą pojawić się w nich aromaty leśnych owoców, pomarańczy czy brzoskwiń, jeżeli chodzi zaś o nuty kwiatowe – poczujesz cytrusową bergamotkę i jaśmin.

Obszary, na które warto zwrócić uwagę to przede wszystkim Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Djimma i Limu.

Rwanda

Rwanda nazywana jest „krajem tysiąca wzgórz” – już to może nam podpowiedzieć, że rośnie tam wyjątkowo dobra kawa. Jest krajem rolniczym, najczęściej uprawia się tam oczywiście kawowce, krzewy herbaciane, bawełnę, tytoń, trzcinę cukrową. Rwandzka kawa zapewnia niezwykle intensywne doznania – jest gęsta i zdecydowana, a jednocześnie o jedwabistym body i rześkim posmaku cytrusów. Poznawanie się z Rwandą jest naprawdę przyjemne, w Twojej filiżance znajda się wonie rodzynek, tamaryndu, wiśni, żurawin. Jakby tego było mało, wyczujesz słodycz karmelu, głębie aromaty czekolady i wibrujący jaśmin.

Ważne regiony, w których od wielu lat uprawia się kawę w Rwandzie to Gishamwana
i Rulindo, a także Kirimbi i Karenge

Burundi

Burundi leży nad Tanganiką, jej największą rzeka jest Ruzizi. Wspominamy o tym, by przedstawić Ci niezwykłego mieszkańca tego afrykańskiego kraju. Krokodyl Gustaw – bo o nim mowa, jest najsłynniejszym krokodylem ludojadem na świecie i rezyduje właśnie w Tanganice, a co jakiś czas pływa sobie w Ruzizi. Podobno zjadł już ponad 300 osób. Dlatego, jeśli planujesz odwiedzić najsłynniejsze miejsca uprawy kawy na świecie, niekoniecznie wchodź do wody w Burundi.

Krokodyl krokodylem, ale kawę w Burundi maja genialną. Ma nieprzeciętnie bogaty aromat: znajdziesz w niej zapach rodzynek, cytrusów, karmelu i ziół. Kawa ta ma tez niezwykły, maślany aromat. Podobnie, jak pozostałe kawy afrykańskie, ta odkryje przed Tobą swoje moce po kawałku. Naprawdę warto dać sobie moment, a nawet siorbnąć naparu z Burundi – Afryka i jej skarby są niezwykłe.

AMERYKA

Meksyk

Mówisz: Meksyk, myślisz: gorąco! To jeden z tych krajów, który od razu kojarzy się wesoło, hucznie, kolorowo. Meksykańska kuchnia jest jedną z ulubieńszych na świecie i w 2010 roku została wpisana na listę dziedzictwa narodowego UNESCO. A jak jedzenie pyszne to i kawa musi być niczego sobie, prawda? Kawa z Meksyku ma bardzo ciekawy smak, którego nie pomylisz po jakimś czasie z żadnym innym, jest wyraźnie orzechowa, czekoladowa, unoszą się nad nią słodkie nuty karmelu i rodzynek. Jest doskonała na każda porę dnia. Kawa w Meksyku uprawiana jest chętnie, a plantacje dziedziczone są z pokolenia na pokolenie. Na torebkach szukaj takich regionów jak Veracruz, Mexico Altura czy Chiapas.

Brazylia

Brazylia zajmuje powierzchnię porównywalną do kontynentu europejskiego. Przez długą i trudna historię kolonialna i ciągłe fal migracyjne, jest to region świata, w którym spotyka się różnorodność smaków, aromatów i barw. W Brazylii odnajdujemy wpływy francuskie, hiszpańskie i portugalskie, ale też bliskowschodnie i afrykańskie. Wszystko to spotyka się w jednym z największych dóbr naturalnych Brazylii – doskonałej kawie. Brazylijczycy kochają swoją kawę i piją ją zawsze bardzo gorącą i bardzo słodką. Kawa brazylijska jest jak miłość tego kraju – pulsująca, gorąca i intensywna. Charakteryzuje się wysoką słodyczą, delikatnym smakiem i naprawdę uderzającym aromatem. Przygotuj sobie kawę tak, jak lubisz i przymknij oczy. Wyczujesz aromaty toffi, kakao, orzechów, cynamonu. Uderzą Cię słodkie nuty wanilii i trzciny cukrowej. Nie można nie posmakować kawy z Brazylii.

Gwatemala

Gwatemala to górzysta kraina Ameryki Środkowej. Poza kawą, uprawia się tam tytoń, kakao, trzcinę cukrową, sezam i bawełnę. To również królestwo kardamonu. Ciemnozielone krzewy kawowców rosną w cieniu wielkich bananowców i dają okrągłe, czerwone owoce. W ziarnie wyczuwalny jest aromat ciemnych jeżyn i pozostałych owoców leśnych, ale i szlachetnej wiśni. Nuty korzenne, takiej jak cynamon łączą się z tymi kwiatowymi. Kawa z Gwatemali, nie dość, że doskonała w smaku, jest też genialna po prostu do wąchania. Można wymieniać jeszcze wiele innych cech składających się na terroir tej kawy, ale nie zrobimy tego, musisz jej posmakować i spróbować samodzielnie ocenić, co rodzi gwatemalska ziemia.

Najbardziej cenione rejony uprawy to Sacatepéquez, El Quiché, Antigua i Coban a także Hueheutenango.

Salwador

Ulice Salwadoru tętnią muzyką i radością. Jego mieszkańcy, zakochani w kulcie ciała i dobrej zabawy, rozkręcają fiestę przez całą dobę. Nic dziwnego, że kawa jest tam bardzo popularna i hodowana od setek lat. Salwadorskie kawowce rodzą ziarna delikatne, o głębokich nutach orzechowych, karmelowych i czekoladowych. Jest w tych kawach coś, co od razu wprawia człowieka w dobry humor. Dzięki swojej delikatności kawa ta może być Twoim pierwszym śniadaniem – i penie to jest sedno tego dobrego humoru. Dobrze jest zacząć dzień naparem, który pachnie prażonymi orzechami, migdałami, karmelem. Poleń się z nią, daj jej czas. Nastrój się dobrze na cały dzień. Terroir kawy z Gwatemali to mieszanka podzwrotnikowego klimatu z czystością górskich potoków, które zasilają tamtejsze plantacje.

Honduras

Honduras graniczy z Gwatemalą, Salwadorem i Nikaraguą, jego zdecydowana część zajmują góry. W Hondurasie jest dość wilgotno i ciepło. Powoduje to, że kawa rośnie tam imponująco. Uprawia się tam głównie banany, trzcinę cukrową, kukurydzę, pomarańcze, sorgo i bawełnę. Plantacje Hondurasu rodzą kawy o smaku łagodnym, nienarzucającym się, głębokim. Wyczujesz w nich delikatną kwasowość (ale nie kwaśność, co często powtarzamy). To kawa złożona, przyjemna. Wyczuwalne są aromaty marcepanu, orzechów, słodkiej melasy. Dołączają do tego nuty owocowe: świeżych moreli, słodkich gruszek i soczystych jabłek. Palce lizać.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów